Jasper Bal

Na een ontmoeting met Jasper na de zomervakantie, werd al snel duidelijk dat zijn nieuwste expositie een bijzonder thema had. Zeewier, een ogenschijnlijk alledaags gewas, vormt het kloppende hart van zijn artistieke expressie. Een foto die hij stuurde, als een voorproefje van zijn creaties, beloofde een visuele symfonie van vormen, structuren en kleuren, die zich op boeiende wijze manifesteren in zijn werken.

 

Wat ons verbond, naast een gedeelde afkomst en eilandervaring, was de unieke manier waarop Jasper de kust en zijn vondsten daar beleefde. Voor hem was het een ontsnapping aan de soms rusteloze sfeer van Rotterdam naar de stilte van de kust. Een wisselwerking tussen twee werelden die helend bleek, een ontdekking die ikzelf ook deed tijdens mijn vakantie in Zeeland.

 

Jasper deelde met mij zijn persoonlijke relatie met zijn erfgoed, waarbij hij de geslotenheid van de lokale gemeenschappen benadrukte. Zijn vertrek naar de grote stad tijdens zijn studententijd om psychologie te studeren voelde voor hem op momenten als een soort bevrijding. Het is een herkenbaar gevoel, waar velen van ons begrijpen hoe onze afkomst ons vormt en definieert.

 

Laat Jasper zelf spreken over de totstandkoming van zijn werken, de emoties die erin resoneren en de heilzame kracht van creatief bezig zijn. Zijn kunst brengt niet alleen de esthetiek van zeewier tot leven, maar ook een diepere verbinding met de natuur, erfgoed en persoonlijke groei. In het Doktershuis Oude Noorden zomert het na; vastgelegd in de kunstwerken die de horizon verkennen en ons uitnodigen om met Jasper mee te reizen door de gelaagde dimensies van zijn artistieke verbeelding.

Jasper Bal

Kunst van Jasper Bal